Lični razvoj

Proces opraštanja – korak po korak

Jedno je doneti odluku na mentalnom nivou da želimo da oprostimo a nešto sasvim drugo je i zaista oprostiti, osloboditi se toksičnih osećanja i njih zameniti saosećanjem.

Ovo je jedan od procesa koji možete primeniti ako ste zaista spremni i želite da oprostite.

Napravite mali ritual (podsvest odlično reaguje na rituale). Obezbedite sebi mir i osamu na nekoliko sati. Važno je da ne žurite i da imate dovoljno vremena da se prepustite procesu. Nemojte sebi ni ograničavati vreme ni prosuđivati unapred koliko vam je potrebno. Proces je zahtevan i trebaće vam verovatno malo i odmora posle svega, tako da ne bi trebalo planirati neki izlazak ni veće društvo posle toga. Najbolje je da posle toga popijete čaj, opustite se, dišete duboko i pustite neku laganu prijatnu muziku (možete na you tube-u pronaći Forgive others – subliminal).

Upalite sveću i pomolite se da proces bude uspešan. Pozovite vaše zaštitnike iz nevidljivog sveta (Svetac sa kojim osećate neku povezanost).

Izaberite osobu kojoj želite da oprostite.

Napišite izabranoj osobi pismo. Neke od rečenica mogu da počinju :

Ljuta sam na tebe…………………………Zaista me je povredilo……….Jako me je bolelo……………Osećam se povređeno zbog……………….Kako si mogla/o………………..Ne mogu da verujem da…………….Tužna sam zbog…………..i sve ostalo što vam pada na pamet. Nemojte vršiti nikakavu cenzuru nad sobom, dajte sebi pravo na svaku reč i svaku emociju. Osećajte sve što vam dolazi i nemojte se osuđivati. Imajte nežnosti, razumevanja i saosećanja za sebe. Kada osetite da emocije jenjavaju i da vam reči ponestaju (nećete verovati šta vam sve dolazi u procesu pisanja) odmorite se malo pa krenite u novu fazu.

U ovoj fazi možete iskoristiti i metodu „prazne stolice“ gde vi sedite na jednoj stolici dok je druga preko puta vas prazna. Zamislite tu osobu da sedi ispred vas i izgovorite sve što želite i sve što možda niste uspeli da izgovorite toj osobi a želeli ste. Takođe dajte sebi dozvolu i slobodu za sve reči koje vam dolaze. Osećajte sve što osećate i imajte nežnosti i razumevanja za sebe ma koliko grubi i nepristojni bili u tom trenutku.

Sada pogledajte iz više perspektive i uočite koje lekcije učite (pročitajte tekst „Šta znači i zašto je važno oprostiti“). Osvestite koji su to mogući predugovori bili među vama, šta je ono zbog čega se ova bolna priča desila „za vas“, koju ulogu ima ova osoba i koje su lekcije koje dobijate kroz ovu situaciju.

Napišite pismo zahvalnosti za dobijene lekcije. Napišite i to da opraštate i da razumete zašto se sve to desilo. U ovom delu možda nećete toliko verovati sebi ali to i nije toliko važno. Važna je vaša namera da oprostite i taj deo prepustite vašem višem ja.

Snažno i sa jakom namerom iscepajte pisma i dopustite osećaju lakoće da uđe u vas.

Pomolite se da integrišete proces i da čistog srca nastavite dalje sa svojim životom.

Naravno, sve što vama dođe kao neka ideja za dopunu ovog prcesa je dobrodošlo. Možete ponoviti proces nekoliko puta ako osetite da je potrebno.

Želim vam od srca da sve toksične emocije otpustite i dopustite sebi život kakav zaslužujete.

 

Dragana Bačanek

Ukoliko vam trebaju dodatna uputstva ili vam nešto nije dovoljno razumljivo slobodno mi pišite na draganalifecoach@gmail.com

 

Ako Vam ovo sviđa, podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *