Lični razvoj

Kako da promena bude stvarna i trajna

 

Jedna od definicija ludosti je očekivanje drugačijih rezultata sa istim ponašanjem. I zaista, ukoliko ne promenimo ponašanje ne možemo ni promeniti segmente života koje želimo.

Naravno, promena počinje u našem umu i dobra priprema za promenu ponašanja je upravo promena načina razmišljanja kao i rad na emotivnom delu ali da bi promena bila stvarna i da bi se dogodile željene promene u našem životu, potrebno je promeniti i ponašanje.

Uvidi bez akcije su samo psihološka zabava“ kaže moj omilljeni coach Christine Hassler i ukoliko želimo drugačije rezultate moramo praviti i drugačije izbore kada je naše ponašanje u pitanju.

I sama sam radeći na sebi neko vreme bila zaglavljena u analizi sebe i svojih unutrašnjih procesa i onda me je iz sna probudila naša izreka „Previše analize dovodi do paralize“.

 

Kako da promenite ponašanje

 

Vodite računa o sebi

Da bi se dogodila promena ponašanja dobro je osvrnuti se na to koliko negujemo sebe i koliko imamo zdrav odnos prema sebi. Ovde mislim na način na koji se obraćamo sebi, na to kakvi su nam unutrašnji dijalozi, koliko se odmaramo, zdravo hranimo, krećemo itd.

Ukoliko ne vodimo računa o svojim bazičnim potrebama teško je da ćemo verovati sebi i da ćemo sebe pokrenuti na nove akcije i nove ciljeve.

 

Krećite se lagano – korak po korak

Često se dešava da kada želimo da promenimo ponašanje želimo to da učinimo odmah i sada i sve odjednom. Sa takvim planovima na početku imamo gomilu entuzijazma, da bi na kraju to najčešće bio potpuni fijasko. Preporuka je da se takve radikalne odluke ne donese, već da se krene sa planom koji Christine Hassler naziva – „Započni, Prestani i Prilagodi Plan“.

Izaberite jednu stvar koju želite da započnete, jednu koju želite da prestanete da radite i jednu koju želite da prilagodite. Budite jasni sa zadacima koje zadajete sebi u ovom planu. Recimo – prilagodiću količinu akohola koji konzumiram, prestaću sa pušenjem i počeću da šetam svakog dana. Pridržavajte se plana četrdeset dana, koliko je prema najnovijim istraživanjima potrebno vremena da se nova navika usvoji, i posle toga će novo ponašanje biti integrisano i moći ćete da pređete na novi plan.

 

Krećite se ka onome što želite

Kod promene ponašanja važno je da nam motivacija bude okrenuta u pravcu onoga ka čemu želimo da se krećemo, a ne u pravcu onoga što želimo da izbegnemo. Mnogo je lakše i više smo inspirisani ako smo okrenuti ka onome što želimo da postignemo nego onome od čega želimo da se udaljimo. Negativna motivacija može da donese promene ali su one kratkog roka. Pozitivna motivacija donosi trajne promene!

Zapamtite, krećemo se ka zdravlju, izobilju, i uspehu a ne „bežimo“ od bolesti, siromaštva i neuspeha.

 

Osuđivanje odmaže, budite posmatrač

Kod promene navika dobro je oslobodite se osuđivanja samoga sebe i potrebno je sebe staviti u ulogu istraživača i posmatrača. Ako sa tog mesta posmatramo sebe i svoje ponašanje mnogo lakše ćemo doći do željenih promena. Osuđivanje usporava i otežava! Zapisujte šta ste uočili kod sebe na dnevnom nivou, koje ponašanje čini da se osećate na ovaj ili onaj način i sve to sa jednog mesta koje ne osuđuje.

Jednostavno samo registrujte – preduzimanje ove akcije (recimo šetnja) čini da se osećam osnaženo i energizovano a ne preduzimanje neke druge akcije (konzumiranje zdravog obroka)  čini da se osećam umorno i iscrpljeno. Ovakav stav vam omogućava lakši odabir pri samom izboru ponašanja i snažniju odluku.

I kao što sam već u nekom tekstu napisala „Promena je stvarna kada mislimo drugačije, osećamo se drugačije i ponašamo se drugačije“ Margaret Moore

 

Ukoliko vam je potrebna podrška kod promene ponašanja možete mi pisati na draganalifecoach@gmail.com

Dragana Bačanek

Ako Vam ovo sviđa, podelite sa prijateljima:
 • 102
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  102
  Shares

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *